Stookadvies Openhaard
Het stook seizoen gaat weer beginnen. Voor een optimaal rendement van uw haardhout en de meest ideale werking van uw houtkachel of openhaard adviseren wij u de volgende tips in de gaten te houden.
Zorg voor een schone kachel en een schoon rookkanaal
Verwijder eens per jaar roet uit de kachel en het rookkanaal. Dat zorgt ervoor dat uw kachel warmer wordt. Een roetlaag, ook al is die maar een paar millimeter dik, zorgt ervoor dat de warmte niet goed door het ijzer kan worden geleid en direct via de schoorsteen naar buiten gaat. Maak vaker schoon als u veel naaldhout brandt, want dat zorgt voor meer roet dan andere soorten hout.
Zorg voor droog en schoon haardhout
Allesbranders bestaan niet. Kachels en haarden zijn geen allesbranders. Alhoewel veel zaken branden, is het slecht voor uw gezondheid en voor het milieu, om zomaar alles in een haard of kachel te verbranden. Plastic, geverfd of geïmpregneerd hout, spaanplaat, hout met lijmresten, melkpakken, en allerlei huishoudelijk afval mogen niet in haard of kachel. Ze kunnen kankerverwekkende stoffen afgeven bij verbranding.
Stook droog en schoon hout. Hout voor uw haard of kachel moet minstens anderhalf jaar, liefst gekloofd, op een droge en winderige plek hebben gelegen. Zie ook ons advies voor opslag van uw haardhout. Het vochtgehalte daalt dan tot onder de 20%. Vochtig hout genereert een lagere temperatuur dan droog hout en heeft een onvolledig verbrandingsproces tot gevolg. Stookt u geen droog of onvoldoende droog hout dan is het gevolg dat het ruitje van uw kachel zwart wordt, uw rookkanaal extra vervuilt en u minder rendement uit uw kachel haalt. Een goed brandend vuur herkent u aan kleurloze of witte rook.
Zuurstof
Het hout wordt optimaal verbrand als de klep van de schoorsteen enigszins openstaat en de vlammen fel zijn. De verbranding is dan tevens schoner en duurzamer, omdat meer gasdeeltjes worden verbrand en in warmte worden omgezet. Als uw woning eenmaal warm is, wordt de temperatuur van de kamer geregeld door de hoeveelheid hout en niet door de luchtklep.
Hoe minder rook hoe beter
Het is de bedoeling dat er weinig rook uit de schoorsteen komt. Veel rook geeft aan dat de verbranding niet optimaal is. In rook zitten namelijk nog veel energierijke gassen die niet verbrand zijn. Ga daarom even naar buiten en kijk naar de rook uit de schoorsteen. Dikke, zwarte rook duidt op een slechte verbranding, meestal doordat het vuur niet fel genoeg brandt. Als uw kachel of haard optimaal brandt, dan komt er slechts wat stoom en een beetje lichtgrijze, geurloze rook uit de schoorsteen.
De ene houtsoort produceert meer warmte dan de andere
Hardhoutsoorten geven bij dezelfde hoeveelheid meer warmte dan lichtere houtsoorten. Maar per kilo gerekend, produceren zowel hardere als lichtere houtsoorten ongeveer evenveel warmte en zijn de lichtere soorten goedkoper. De lichtere houtsoorten zijn prima geschikt voor kille avonden in het voor- of najaar. Ze branden schoner en sneller zonder dat het al spoedig aanvoelt als een sauna in huis. De brandtijd van de verkoolde resten kan worden verlengd door ze samen te branden met een blok harder hout.
De kachel 's nachts laten branden
Er zijn maar weinig houtkachels die langer dan twee à drie uur branden op een lading hout. De van oudsher toegepaste manier van de luchttoevoer afsluiten zodat de resten de hele nacht blijven smeulen is af te raden: het geeft veel vervuiling en vergroot het risico op een schoorsteenbrand. Bovendien levert het in totaal niet veel warmte op, omdat de beschikbare energie niet optimaal wordt benut. Het is het best om aan het einde van de avond een paar ruwe blokken van een harde houtsoort op het vuur te leggen en die normaal te laten branden. Ook al dooft het vuur in de loop van de nacht uit, de warmte zal in een geïsoleerd huis nog lang blijven hangen. 's Morgens zal de schoorsteen nog lauw aanvoelen en zult u merken dat het weinig moeite kost om het vuur weer aan te steken.
Steek het vuur vanaf boven aan
Veel moderne houtkachel zijn ingericht op van boven naar beneden branden. Kijk hiervoor in de gebruikshandleiding. Als u die niet meer heeft, vraag dan via internet een nieuw exemplaar aan. U kunt het vuur in de kachel van bovenaf laten beginnen door blokken hout dicht op elkaar te stapelen en vervolgens bovenop een klein vuurtje te maken, zodat de stapel van boven naar beneden ontbrandt. Het voordeel hiervan is dat de kachel sneller op temperatuur is, de gassen beter verbranden en het hout een langere brandduur heeft.
Altijd een paar blokken tegelijk
Het is belangrijk dat u per keer altijd twee of drie blokken hout tegelijk op het vuur legt. Eén enkel blok gaat vaak uit. Dat komt doordat het brandproces van een houtblok drie fases heeft en één blok alleen dat proces niet op gang kan houden. Met meer houtblokken wordt een groter oppervlak gecreëerd, ontstaat er meer turbulentie en houden de processen elkaar in stand doordat ze tegelijkertijd plaatsvinden.