U bent hier:

Ovengedroogd openhaardhout

Voor het drogen van haardhout is tegenwoordig een nieuwe techniek beschikbaar. Haardhout wordt in droogkamers met hete lucht geforceerd gedroogd. Dit ovengedroogde haardhout heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van normaal of natuurlijk gedroogd haardhout. De karakteristieke houtgeur is gebleven en de houtblokken blijven fraai, schoon en vrij van schimmels en ongedierte. Ovengedroogd haardhout heeft bovendien uitstekende brandeigenschappen voor lekkere warmte en veel stookplezier.

Niet al het haardhout dat 'ovengedroogd' genoemd wordt, voldoet aan de eisen die houthok.nl en haar leveranciers stellen aan ovengedroogd haardhout.

Er zijn nog geen algemene criteria waar ovengedroogd haardhout aan moet voldoen. Iedere haardhoutleverancier die een ruimte heeft met een kacheltje kan zijn product als ovengedroogd verkopen. Dit geeft het haardhout echter nog niet de kwaliteit die u mag verwachten van ovengedroogd haardhout. Houthok.nl en haar leveranciers maken zich sterk om te komen tot duidelijke en heldere criteria waar ovengedroogd haardhout aan moet voldoen. 

Het hout

Om hout goed te kunnen drogen is het van belang dat het wordt verwerkt tot blokken met een maximale diameter van ca. 15 cm en en lengte van ca. 30 cm. Ook het kloven van de stam is hiervoor noodzakelijk omdat de bast van de boom zorgt voor bescherming van het hout en daarmee het droogproces zal vertragen. Eikenhout is vanwege de tannines (zuren) in het hout veel minder geschikt om in droogkamers te drogen omdat dit roestproblemen geeft met de metaaldelen. De beste resultaten zijn er met berkenhout, essenhout, elzenhout en beukenhout.

Droogkamer

Een droogkamer is een vierkant gebouw, goed geïsoleerd met aan het plafond een aantal grote ventilatoren. Voor het verwarmen kunnen verschillende technieken worden toegepast. Voor ons hout worden speciale houtkachels gebruikt die gestookt worden met zaag- en kloofafval uit het productieproces. Op deze wijze is het drogen van haardhout duurzaam en milieuvriendelijk.

Het droogproces (start)

Om verliezen in de droogkamer te voorkomen worden de pallets met haardhout dicht tegen elkaar aangezet, zodanig dat alle lucht tussen de houtblokken doorgeblazen wordt en niet tussen de pallets door kan ontsnappen. Verdeeld over de droogkamer worden een aantal sensoren in het haardhout gedraaid die gedurende het droogproces de vochtigheid en temperatuur van het haardhout meten en doorgeven aan de procescomputer die het droogproces regelt. Het opwarmen van de droogkamers tot een temperatuur van ca. 85 graden kost gemiddeld genomen ca. 2-3 dagen. Dit is uiteraard afhankelijk van de buitentemperatuur, maar ook van het vochtgehalte van het haardhout.

Het droogproces (drogen)

Na deze opwarmperiode begint het feitelijke drogen. Het vocht uit het hout wordt door de lucht die door het hout wordt geblazen opgenomen, de luchtvochtigheid is dan opgelopen tussen de 90 en 100 %. Door een gedeelte van de zeer vochtige lucht in de droogkamer door speciale kleppen in het dak te laten ontsnappen en koudere en drogere lucht naar binnen te laten, kunnen aanzienlijke hoeveelheden vocht (waterdamp) de droogkamer verlaten. In 3-4 dagen wordt het haardhout op deze wijze gedroogd van ca. 50 % vocht naar max. 20 % vocht. Deze termijn is absoluut noodzakelijk, want gaat dit te snel dan zal de droge buitenkant voorkomen dat het vocht dat nog in de kern van het hout zit naar buiten kan ontsnappen. Het hout is dan aan de buitenkant droog echter aan de binnenkant nog nat, dit merkt u aan het sissende geluid in de haard nadat het hout in eerste instantie prima brandt.

Het droogproces (rustperiode)

Op de laatste dag van het droogproces worden de ventilatiekleppen opengezet, zodat met koude buitenlucht het haardhout nog verder gedroogd wordt, afkoelt en tot rust kan komen. Vooral dit tot rust komen is van groot belang omdat hout altijd van buiten naar binnen droogt. In deze rustperiode kan het nog achtergebleven vocht zich over het houtblok verdelen, het vochtpercentage mag echter nooit hoger zijn dan 20 %. Ideaal gezien moet het haardhout na het droogproces ca. 2 weken “rusten”. Omdat de droogkamers weer gebruikt worden voor de volgende ronde, kiezen houthok.nl en haar leveranciers ervoor om na het droogproces de ovengedroogde pallets in een speciale opslag te laten staan voor het naar u verzonden wordt.

Droog ? meten is weten

"Het hout is klaar om te stoken" en "u kunt het direct gebruiken", veel gehoorde “adviezen” over haardhout. Maar hoe weten we dat? Ook hier geldt meten is weten. Als professional in haardhout, hebben houthok.nl en haar leveranciers de beschikking over professionele en nauwkeurige meetapparatuur in de droogkamers en in de diverse opslaghallen. Hiermee wordt de kwaliteit van uw haardhout dagelijks gecontroleerd. Als uitgangspunt voor het vochtpercentage volgen houthok.nl en haar leveranciers de volgende werkwijze. Een gedroogd houtblok is aan de buitenkant vrijwel altijd droog, echter de kwaliteit wordt bepaald door in hoeverre het blok ook in de kern is gedroogd. Door een gedroogd houtblok nogmaals te klieven na het drogen en ook de kernmeting mee te nemen wordt een beter beeld gegeven van het vochtgehalte van het hout. Onderstaande illustratie geeft aan hoe houthok.nl en haar leveranciers het vochtgehalte van uw haardhout bepaald.

1 x kop + 1 x kont + 1 x 5 cm. van kop + 1 x 5 cm. van kont + 1 x center / 5 = vochtpercentage.

Om dit vochtgehalte te meten is diverse meetapparatuur beschikbaar. De basistechniek van deze apparatuur is vergelijkbaar, eigenlijk wordt de weerstand gemeten door een electrische stroom door het hout te laten lopen. Is het hout nat dan zal het vocht in het hout zorgen voor een lage weerstand en dus hoge waarde. Voor droog hout geldt uiteraard het omgekeerde. De nauwkeurigheid van deze meetapparatuur is met name aan de randen van het bereik omgekeerd evenredig met de prijs van de apparatuur. Met andere woorden een vochtigheidsmeter van 500 euro zal bij een hoge (> 40 %) of lage (< 15 %) vochtigheid een nauwkeuriger beeld geven dan een meter van 50 euro. Houthok.nl en haar leveranciers hebben uiteraard apparatuur ter beschikking die ook deze hoge en lage waarden nauwkeurig kunnen meten. 

Drooggarantie

Zoals gezegd bestaan er voor ovengedroogd haardhout (nog) geen criteria. Reden voor houthok.nl en haar leveranciers om als pionier een drooggarantie af te geven voor uw ovengedroogde haardhout. Wat betekent dat voor u? 

  • Vochtpercentage is max. 20 % (zie meten is weten)
  • Houtblokken zijn gekloofd (hooguit een klein aandeel ongekloofde stammetjes)
  • Ovengedroogd haardhout is vrij van schimmels en ongedierte