U bent hier:

Opslag haardhout

Het op een juiste manier opslaan van haardhout zorgt voor een optimale droging en zorgt u ervoor dat het hout niet gaat schimmelen of op den duur vergaat. Daarnaast haalt u hierdoor het hoogste rendement uit uw haardhout tijdens het verbrandingsproces.

Binnen of buiten

Ons advies is om haardhout altijd buiten op te slaan omdat dan het beste droogresultaat bereikt wordt. Zorg dat het haardhout niet afgedekt wordt. Haardhout droogt namelijk het beste door de wind en de zon. Onze houthokken zijn zo ontworpen dat het hout beschermd wordt door het afdak maar de wind vrij spel heeft om het hout goed te drogen. Als u haardhout in een afgesloten ruimte opslaat of afdekt dan zal er een vochtige omgeving ontstaan en zal het haardhout gaan schimmelen en op den duur vergaan. Besluit u toch om uw haardhout binnen op te slaan zorg dan voor voldoende ventilatie.

Wat is de beste positie voor een houthok

Bij voorkeur plaatst u, uw houthok met de voorzijde op het oosten of op het zuiden. Door dit te doen ligt uw haardhout vaker vrij van regen en heeft u dus minder last van "inregenen". Daarnaast heeft het haardhout dan de meeste kans op ochtend of middagzon. Met name in de winter heeft dit voordelen omdat dat dan de buitenlucht vochtiger is en het haardhout te maken heeft met zwaardere weersomstandigheden.

Zorg ervoor dat het haardhout vrij van de grond ligt

Voor het beste droogresultaat en het behoud van uw haardhout adviseren wij om uw haardhout altijd los van de grond op te slaan. Indien haardhout in contact staat met de grond trekt het haardhout vocht aan en zal het gaan schimmelen en op den duur rotten. Al onze houthokken zijn zo ontwikkeld dat uw haardhout 10 centimeter van de grond ligt.

Voor het stoken

Als u het haardhout wilt stoken dan adviseren wij om het minimaal 4 uur voor het stoken binnen te leggen. Doordat het haardhout op kamertemperatuur komt zal het beter branden dan haardhout dat direct van buiten gestookt wordt. 

Een indicatie van de droogtijd van de verschillende houtsoorten

Al ons geleverde haardhout is ovengedroog en dus direct te stoken, op het eikenhout na. Onderstaande droogtijden zijn van toepassing als u zelf vers gekloofd haardhout op gaat slaan.

  • Berk: Droogtijd ongeveer 1,5 jaar
  • Beuk: Droogtijd ongeveer 2 jaar
  • Eik: Droogtijd ongeveer 2 jaar onafgedekt en daarna 2 jaar onder een afdrak
  • Els: Droogtijd ongeveer 1,5 jaar
  • Es: Droogtijd ongeveer 1,5 jaar

Voor de brandeigenschappen van de verschillende houtsoorten kunt u een kijkje nemen op onze haardhout pagina.